Ovoce kaki – vitamín A
Ovoce sladké chuti – kaki – představuje ve starém Řecku pokrm bohů
Roste na stromě z čeledi ebenovitých jménem tomel. Kaki existuje na dva tisíce odrůd, různých tvarů, velikostí a barev od žlutooranžové až po červenooranžovou. Pochází z Číny a Japonska. Ne všechny druhy jsou sladké, některé mají trpkou, svíravou chuť. Jedlá je dužina i se slupkou, odstraňují se pouze semínka a kalich. Plody vybíráme s hladkou lesklou slupkou, pravidelného tvaru a stmavočerveným nádechem.
Ovoce kaki, někdy se můžeme setkat i s názvem ,,churma“, obsahuje řadu minerálů, je bohatým zdrojem vitamínu A, a o něco méně obsahuje vitamínu C. Obsahuje antioxidanty. Je bohaté na vlákninu.
Ovoce kaki má všestranné použití
Vynikající je v podobě koktejlu, rozmixované společně s jahodami. Z kaki můžeme připravit dušené pyré, džemy, dětské přesnídávky. Výborně doplní míchané ovocné džusy.
Dobře se kombinuje s méně sladkým ovocem. Výborně doplní zeleninové, dietní drinky – například je můžete vyzkoušet rozmixované s ledovým salátem, čerstvými špenátovými listy a kouskem červené řepy. Kaki, pokud není přezrálé, můžeme také kandovat.
Kaki skladujeme v lednici, ale ne dlouho, rychle změkne. Doporučuje se nekupovat ovoce bez lístků na vrcholku. Před konzumací odstraníme jádřinec.
Kaki se sýrem
Méně zralé kaki dobře opláchneme, nakrájíme na plátky, pokapeme citronem nebo limetkovou šťávou. Lehce posolíme, zaprášíme mletou chilli papričkou a přiložíme plátek sýra. Nakrájené na kostičky doplní sýrové jednohubky.
Zralé ovoce kaki je vhodné také pro přípravu různě ochucených ovocných či zeleninových čatní, doplněné bylinkami či pálivými papričkami.
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?