Papája – exotické ovoce
Papája je exotické ovoce rostoucí na „stromě“, který je spíše přerostlou bylinou, dorůstá až deseti metrů. Roste na Novém Zélandu, Austrálii, Havaji, Brazílii, Mexiku, a v dalších oblastech tropického pásma. Některé odrůdy papáji váží ve své zralosti až pět kilo. Sladké hruškovité plody, s oranžovo-růžovou, někdy až sytě červenou dužinou, obsahují semínka peprné chuti, lze je používat v kuchyni podobně jako pepř – celá čerstvá, nebo mletá. Semínka můžeme usušit do zásoby, semlít a přidávat do kořeněných masových pokrmů.
Papája je lehce stravitelná, díky enzymům podporuje trávení
Papája je bohatým zdrojem vitaminu C. Dále obsahuje vitamin A, B, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, kyselinu listovou, rozpustnou vlákninu, enzym papain, který štěpí proteiny. Lutein, kryptoxantin a zeaxantin obsažený v papáje udržuje dobrý zrak. Papája podporuje dobré trávení, upravuje potíže s pálením žáhy. Plody papáji vybíráme bez otlačenin, žluté až načervenalé, neměly by být měkké u stopky. Koupit můžeme i zelený plod, v pokojové teplotě rychle dojde a „zezlátne“. Nekupujeme svraštělé, měkké nebo pomačkané plody. Z rozkrojené papáji je třeba vydlabat semínka peprné, pepřové chuti.
Využití papáji v kuchyni
Plod tohoto exotického ovoce připomíná svou chutí vodní meloun, a vůní meruňky. Plátky papáji podáváme chlazené, zakapané limetkovou nebo citronovou šťávou. Papája je vhodná především jako základ džemů, mléčných ovocných koktejlů, tvarohových dezertů, jogurtových přesnídávek s cereáliemi, výborně se doplňuje s citrusovými plody, především s pomerančovou šťávou. Dužina papáji poslouží jako základ ovocných zmrzlin nebo salátů, případně pikantních omáček v podobě salsy. Papájová šťáva poslouží jako změkčovadlo masa, pokud ji přidáme do marinád. Kousky papáji jsou vhodné k přípravě masových minutek, k mořským plodům, k sýrům. Skvěle doplní společně s citronovou šťávou listové saláty. Nedozrálé plody můžeme vařit nebo dusit jako zeleninu, vhodně doplní například masové špízy.
Ostrá omáčka ke grilovanému masu nebo zelenině s papájou
Dužinu z papáji rozmixujeme, přidáme na drobno pokrájenou feferonku nebo chilli papričky, na kostičky pokrájenou jarní cibulku i s kouskem zelené natě, lehce osolíme, opepříme a zakápneme čerstvou citronovou nebo pomerančovou šťávou.
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?