Jarní smrkový med s lesní vůní
Lesní smrkový med je velmi chutný a voňavý, dodá vašemu čaji čarodějnou energii přírody. Smrkové jehličí během vaření medu provoní celý váš byt. Pro zdraví je možné mlsat med po lžičkách a vynikající je také na čerstvém pečivu s máslem nebo s kaší z ovesných vloček.
Ingredience: zhruba 200 větviček mladých světle zelených, jarních smrkových výhonů, jeden celý citron, 1 kg cukru, 1,5 l převařené vody.
Postup: Větvičky sbíráme zhruba do osmi centimetrů délky, jen mladé světle zelené.
Propláchnuté je dáme do větší nádoby, nejlépe porcelánové a zalijeme právě vroucí vodou. Přidáme dobře omytý celý pokrájený citrón (bez pecek).
Smrkové větvičky necháme takto stát dvacet čtyři hodin.
Druhý den to celé přivedeme k varu a odstavíme. Prochladlé přecedíme přes plátno. Teď už čistý výluh opět přivedeme k varu, přidáme cukr a pomalu vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Mícháme především ke konci vaření, jakmile se odpaří dostatečné množství vody, dostaneme hustý, tmavý a voňavý smrkový med.
Poznámka: Větvičky sbírejte během procházky lesem, vždy jen pár výhonků z jednoho stromu.
Foto: Rebeka Sprinncová
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?