Švestková rumová klevela

Švestky jsou prospěšné našemu zdraví, obsahují hodně vlákniny, mají antioxidační účinky. Častá konzumace švestek má vliv na stabilitu (neubývání) kostní dřeně. Podle nových studií denní pojídání švestek, i v sušeném stavu, snižuje cholesterol. Častá konzumace švestek pomáhá ženám snižovat nepříjemné příznaky menopauzy.

Na švestkovou klevelu potřebujeme: 1 kg vypeckovaných švestek, 250 g cukru, půl lžičky mleté skořice, 2 celé hřebíčky, kousek badyánu, šťávu z jednoho citronu, kousek tence seříznuté citr. kůry a panáka rumu dle chuti.

Švestková rumová klevela

Postup: všechny ingredience (mimo rumu) přiměřeně podlijeme vodou a povaříme asi pět minut. Vyndáme citr. kůru, badyán a hřebíčky, vše ostatní pomalu dusíme do polotuhé hmoty. Dáváme pozor, švestky nesmíme rozvařit úplně na kaši. Nakonec přidáme rum a už nevaříme. Horké plníme do menších sklenic. Sterilujeme dvacet minut.

Související článek: Badyán – využití v kuchyni

plums-1584172_1920

              Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?