Mateřídouška – aromatická bylinka také pro děti
Mateřídouška obecná je stálezelená rostlina s drobnými růžovými nebo nafialovělými květy, pochází ze středozemních krajin, roste na loukách, na prosluněných
Read moreRECEPTY je kategorie zaměřená na zdravé stravování: léčivé bylinné recepty, zeleninové a ovocné recepty, jedlé květy, zavařování, sirupy, likéry, recepty s medem, ořechy, kořením apod.
Mateřídouška obecná je stálezelená rostlina s drobnými růžovými nebo nafialovělými květy, pochází ze středozemních krajin, roste na loukách, na prosluněných
Read moreZnáte dobře kouzlo této krásné a úžasné byliny a její bohaté léčivé účinky? Levandule, lidově zvaná dulenka nebo vendelička, je
Read moreBrusnice borůvka nebo lidově borůvky patří do čeledi vřesovcovitých. Pocházejí ze Severní Ameriky a východní Asie. Borůvky jsou v Severní
Read moreFialky jsou symbolem naděje a lásky, jejich jemné a sametově hebké okvětní lístky zkrášlují svět kolem nás, přitahují nás opojnou
Read moreJednoletá mochyně peruánská (Physalis peruviana), lampionblume, liščí jablíčko nebo peruánská třešeň je krásnou a nenáročnou rostlinou okrasných zahrad i zeleninových
Read morePrávě kvetou a krásně voní akáty bílé, sbírat můžeme rozrazil lékařský, okvětní lístky růže šípkové, bezové květy, popenec břečťanovitý a
Read morePAŽITKA setá (šnytlík, šnitlik, luček, ošlejch menší, luk drobný), pocházející ze středomoří, je víceletá cibulovina a je skvělou zelenou bylinkou
Read moreMuškátový oříšek (Myristica fragans) pochází z Indonésie, roste také v Africe a Jižní Americe, používá se především jako vynikající koření,
Read moreJetel luční, jehož červené květy příjemně voní, bývá jako léčivá bylinka často přehlížený, přitom díky estrogenním látkám (fytoestrogenny) je vhodný
Read moreHeřmánek pravý, lidově zvaný „rumanček pravý“, je uctívanou sluneční bylinou, ve starověkém Egyptě je považovaný za květinu boha Slunce. Kvete
Read moreJiskrné šampaňské s jahodou, jahody se šlehačkou a jahody v čokoládě, to jsou kombinace božské inspirace, které pozvednou náladu a
Read moreTyto kapky se staly ve druhé polovině minulého století universálním bylinkovým elixírem, který sloužil na všechny nemoci a používal se
Read moreOřechy jsou cenným zdrojem energie a výživných látek. Prospěšné jsou především pro mozek, pro zlepšení zdraví postačí hrst ořechů denně.
Read moreAfrikán, který zdobí nejednu venkovskou zahrádku, bývá nazýván „nepravým šafránem“, díky aromatickým, žlutým a oranžovým květům. Afrikán je vděčná jednoletá
Read moreBanánovník není strom, ale největší bylina na světě (dorůstá do výšky až 16 m ), existuje přes sto odrůd banánů.
Read moreKrál citrusů je pomeranč, je zdrojem draslíku, jenž je důležitý pro dobrou funkci srdce, a je skvělým zdrojem vitaminu C.
Read moreMeruňka patří do čeledi mandlovitých, sladké plody se konzervují, suší, používají do sladkých dezertů a moučníků, cereálních snídaní, k výrobě
Read morePikantní polévkové koření si můžete připravit z domácích ingrediencí z vlastní zahrádky, bez konzervačních a jiných nevhodných přídavků. Stačí, když
Read moreBezinky jsou od dávných dob ceněnou léčivkou v lidovém bylinářství. Proto stále platí: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Bílá
Read moreDužnaté plodenství ananasu zraje na rostlině z rodu bromeliovitých, a jako jediné z této čeledi rostlin je jedlé. Než ananas
Read moreMango je dužnaté ovoce s vynikající exotickou chutí, pochází z jihovýchodní Asie. Mangovníky dosahují výšky až 20 metrů. Patří do
Read morePapája je exotické ovoce rostoucí na „stromě“, který je spíše přerostlou bylinou, dorůstá až deseti metrů. Roste na Novém Zélandu,
Read moreLikér z mletého kardamomu je vhodný na uvolnění při psychickém vyčerpání, déle trvající apatii, a fyzickém přetížení. Kardamon je bylina
Read moreHoubový kuba je staročeské, vánoční jídlo, konkrétně jde o jihočeskou tradici. Základem pokrmu jsou sušené houby (v sezóně můžeme použít
Read moreAvokádo je ovoce, nikoliv zelenina, ačkoliv se používá spíše do slaných krémů a pomazánek. Traduje se, že avokádo patří mezi
Read moreOsmicípé hvězdičky badyánu voní díky svým aromatickým sloučeninám podobně jako fenykl, anýz nebo lékořice. V kuchyni má mnohostranné využití, nejznámější
Read moreKřupavé kapsy z listového těsta se zelím a sýrem jsou výborné, vhodné jako večeře, případně, pokud upečeme malé šátečky, můžeme
Read moreOvoce sladké chuti – kaki – představuje ve starém Řecku pokrm bohů Roste na stromě z čeledi ebenovitých jménem tomel.
Read moreJablka jsou bohatá na vlákninu, vitamín C, a pro tělo žádoucí antioxidanty – říká se, že nejméně jedno jablko denně
Read moreMarhaník granátový plodí granátové jablko, jehož šťáva je elixírem mládí Granátová jablka obsahují velké množství vitamínu C, řadu tělu prospěšných
Read morePodzimní dárek od kouzelné čarodějky přírody, rostlinka, kterou můžeme najít na procházce v lese je vřes obecný. Vřes je opomíjená léčivka,
Read moreŠvestky jsou prospěšné našemu zdraví, obsahují hodně vlákniny, mají antioxidační účinky. Častá konzumace švestek má vliv na stabilitu (neubývání) kostní
Read moreChrpa modrá (Centaurea cyanus) je medonosná polní bylina, léčí zánětlivé a hnisavé oční nemoci Používá se pouze květ samotný, nebo
Read moreMed, zlatý sluneční nektar, je v mystériích starověku symbolem znovuzrození. Je dokonalým přírodním lékem na posílení imunity, působí také jako
Read moreMed sám o sobě je ,,všelék“, jeho vitální energii můžeme ještě podpořit výluhem z voňavých květů lípy a strouhaným zázvorem.
Read morePampeliška je často opomíjená bylinka, přitom je zajímavě použitelná v kuchyni. Medově sladká chuť čerstvých květů pampelišek (okvětních lístků) se
Read moreObyčejné mýdlo můžeme obohatit o výtažek z bylin a za studena lisované oleje. Zde nabízím recept na heřmánkové mýdlo s
Read morePříroda se konečně zazelenala, tak můžeme využít její léčivé síly, stačí si jen najít chvilku času a vydat se na
Read moreSedmikrásky (Bellis perennis), lidově zvané „chudobky“, mají mírně nahořklou chuť, přesto jimi můžeme v menším množství doplnit letní saláty, různé
Read moreJednoduchou a na přípravu rychlou medovinu, bez zdlouhavého procesu fermentace, si dopřejeme za měsíčních úplňků, nebo během oslav pohanských svátků,
Read moreGinkgo biloba je účinná léčivka, příroda obdařila tuto rostlinu darem, podílet se na léčení depresí, zapomnětlivosti, syndromu studených rukou a
Read moreExotické květy ibišku dnes již běžně najdeme na našich zahrádkách, nejen, že jsou krásné, dokonce je můžeme zpracovat v kuchyni.
Read moreLichořeřišnice, kterou známe spíše jako okrasnou rostlinu, nám nabízí jedlé květy, spolu s listy, plody a semeny, pro originální kuchyňskou
Read moreRudá barva čerstvých višní svádí s přicházejícím létem k sladkému pokušení. Než vám domácí griotka ,,dozraje“, ochutnáte ji sice až
Read moreKostival je léčivá bylina s krásnými modrofialovými květy. Léčivé účinky má kořen, který sbíráme na jaře před začátkem vegetace –
Read moreVanilku pravou najdeme na seznamu afrodiziak už od dávných dob. Domovinou vanilky je Mexiko, kde roste divoce. Jedná se o
Read moreNevšední chuť a barva jahod v podobě octa ozvláštní a zvýrazní chuť zálivek do lehkých letních zeleninových salátů. Ingredience: 1 litr
Read moreLesní jahody mají nezapomenutelnou chuť a pohádkovou vůni přírody. Jediným problémem může v dnešní době být, najít místečko v přírodě, kam
Read morePodběl lékařský začíná kvést březen – duben, sbíráme čerstvě rozvité květy a volně rozložené v tenké vrstvě je sušíme. Podběl
Read moreZázvorový sirup užíváme po lžičkách jako vitamínový doplněk, vhodný pro děti i dospělé. Případně jím ochucujeme černý či zelený čaj.
Read moreVzpomínáte na babiččiny sladké vdolky nebo lívanečky s domácí marmeládou? Domácí džem, podle oprášených ,,retro“ receptů ze šuplíku po babičce,
Read morePoužijeme bobule jedlého sladkoplodého jeřábu. Jeřabiny obsahují provitamin A a vitamin C. Sirup ředěný perlivou vodou trochu zvláštně ale výborně
Read moreCibulová šťáva není pro většinu marodů lahodné chuti ani lahodně nevoní, ale zaručeně vám uleví od kašle a zahleněných průdušek.
Read moreVyrobte si z vlastní úrody sladký kečup, zaručeně budete vědět, co obsahuje, potom jej můžete bez obav z všelijakých ,,éček“
Read moreOvocný čaj s bylinkami, jehož základem jsou sušené jablečné křížaly nebo jen sušené jablečné slupky, je chuťově jemný a se
Read moreLikér z čerstvé borůvkové šťávy je dokonalou lahůdkou pro mlsné jazýčky. Stejně postupujeme při přípravě likéru jahodového, malinového, ostružinového. Borůvky mají
Read moreRozmarýnové víno přináší inspiraci a vzbuzuje vzpomínky. Během rituálů nebo meditací ochraňuje, očišťuje a přináší duševní a potřebné psychické posílení. Působí
Read moreNa jablečný ocet zužitkujeme velké množství jablečných slupek. Výroba trvá sice delší čas, ale výsledný ocet je zdravý a hodnotný,
Read morePokud máte možnost, použijte pro výrobu nápoje pouze chemicky neošetřené citrony. Citronovým liftem je možné ochutit silný černý čaj se
Read morePanenský olivový olej můžeme ochutit jak různými druhy voňavých bylinek, tak i různými druhy ostrého koření. Ochucený používáme do zeleninových
Read moreDomácí diviznový med pomáhá léčit průduškový kašel, nachlazení, rozpouští hleny. Účinný je také na dětský chronický kašel. Na nachlazení kombinujeme pro
Read moreŘebříček je léčivá bylina, která si zaslouží pozornost. Najdeme ji snad na každé louce, dokonce všude tam, kde roste řebříček
Read moreMěsíčková mast hojí rány, mírní vyrážky a akné. Použijeme čerstvé oranžové květy, listy i stonky měsíčku lékařského, nejlépe z vlastní
Read moreLesní smrkový med je velmi chutný a voňavý, dodá vašemu čaji čarodějnou energii přírody. Smrkové jehličí během vaření medu provoní
Read moreLevandulový olej použijeme jako masážní a uvolňující při revmatických bolestech, nespavosti a při stavech úzkosti. Poslouží také jako zábal při
Read moreKOPŘIVOVÝ SIRUP: Jedna lžíce kopřivového sirupu denně poslouží jako jarní omlazující a posilující očistná kůra. Kopřiva má výraznou chuť, komu
Read moreMalinová šťáva, tradičně připravená za studena, je retro vitamínová bomba – podle receptů našich babiček – nejen pro malé mlsouny.
Read moreDomácí pomerančový džus je velice chutný a bez chemických přísad vás určitě potěší i na duši. Ingredience: 1 kg pomerančů, šťáva
Read moreMeduňka je účinná při stresu, duševní nerovnováze a žaludeční neuróze. Lidově se této aromatické bylince říká: melisa, včelinka, medlinka a
Read moreBezinková šťáva tiší bolest páteře a kloubů. Působí na revma, také mírně projímá. Likér ze zralých plodů působí na nespavost,
Read morePolštářek pro klidné spaní: naplňte menší polštářek z přírodní látky větším dílem sušené levandule, přidejte sušený heřmánek a mateřídoušku. Bylinky
Read moreZde nabízím skvělý recept na voňavý masážní olej. Použití bylinného oleje je všestranné, jak pro relaxaci, tak pro chvíle odpočinku před
Read moreVyzkoušejte univerzální recept bylinného nálevu do koupele. Použití těchto bylin povzbudí, dodá organismu hojivé látky a rozproudí životní energii.
Read moreTřezalkový olej, vyrobený z čerstvé rostliny, má vynikající hojící vlastnosti. Hojí poranění rtů a bolesti v ústech. Výborný je na
Read moreOkvětní oplátky růží jsou často opomíjené v kuchyni. Zde nabízím několik neobvyklých receptů do bylinkové kuchařky. Růže je běžně užívaná
Read moreKrásná a zářivá echinacea neboli třapatka nachová je statná rostlina původem ze Severní Ameriky. Už v prastarých indiánských herbářích měla své
Read more