Domácí malinovka – retro recept
Malinová šťáva, tradičně připravená za studena, je retro vitamínová bomba – podle receptů našich babiček – nejen pro malé mlsouny. Lahodnou a voňavou šťávu můžete připravit dětem namísto kupovaných ,,ovocných“ sirupů.
V případě, že budete šťávu připravovat ve větším množství, je možné ji zavařit do litrových zavařovacích sklenic. Zavařujeme jen krátce, jen aby chytlo víčko.
Takto zavařenou malinovku před použitím přelijeme do karafy na sirup.
Ingredience: 2,5 kg čerstvých malin, 5 dkg kyseliny citronové, 2,5 kg cukru.
Postup: Maliny dáme nejlépe do porcelánové misky, přidáme kyselinu citronovou a zalijeme 1,5 litrem studené převařené vody. Nádobu přikryjeme a necháme stát, za občasného promíchání, do druhého dne.
Druhý den hmotu slijeme přes plátno. Dostaneme asi 2,5 kg ovocné šťávy, do které přidáme připravený cukr a za občasného míchání necháme pomalu rozpustit.
Malinovou šťávu rozlijeme do připravených, vroucí vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacím uzávěrem, pokud možno samozřejmě skleněných (ne plastových). Šťávu uchováme v chladu.
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?