Domácí polévková vegeta
Pikantní polévkové koření si můžete připravit z domácích ingrediencí z vlastní zahrádky, bez konzervačních a jiných nevhodných přídavků. Stačí, když si postupně během léta nasušíte zelené natě, bylinky dle chuti, kořenovou zeleninu a několik druhů hub. Nejvíce se do domácí vegety hodí sušené suchohříbky, světlé smrkové hřiby, křemenáče. Až budete mít vše nasušené, bylinky, natě, kořenovou zeleninu i houby na jemno rozdrtíte a dobře promícháte. Množství jednotlivých ingrediencí můžete přizpůsobit vlastní chuti.
Na domácí polévkovou vegetu budete potřebovat:
8 lžic sušené celerové natě, 8 lžic petrželové natě, 4 lžičky sušené majoránky, 4 lžičky sušených, na jemno drcených hub, 4 lžičky sušené natě libečku, 2 lžičky mletého bílého pepře, 4 lžíce strouhané, sušené mrkve, 4 lžíce strouhaného, sušeného celeru, 4 lžíce strouhané, sušené kořenové petržele.
Na dochucení: sůl, kari koření.
Všechny ingredience smícháte a co nejjemněji v dlaních a prsty ještě promnete. Bylinkovou vegetu nasypete do tmavé skleněné nádoby s uzavíráním, a uchováte ve tmě.
Můžete přidat sušenou cibuli, česnek nebo sušenou pažitku, případně i drcená semena lichořeřišnice, oblíbené letničky, rostliny, která je jedlá, včetně květů a semen.
Domácí koření bulharská Čubrica:
Smícháte stejným dílem sušenou nať saturejky, mleté semeno pískavice (řecké seno), a přidáte poloviční díl mouky z opražené kukuřice (možno připravit v NutriBulletu). Přidáte dle chuti drcené pálivé papričky, sůl. Můžete přidat mletou červenou papriku, a sušenou zelenou petrželku. Balkánské koření Čubrica používáme do mletých a grilovaných mas, hustých polévek, dušené nebo zapékané zeleniny, tvarohových pomazánek, luštěninových pokrmů.
Související článek: Lichořeřišnice – jedlé květy
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?