Jahody pro zdraví a krásnou pleť

Jiskrné šampaňské s jahodou, jahody se šlehačkou a jahody v čokoládě, to jsou kombinace božské inspirace, které pozvednou náladu a osvěží mysl. Božské jahody, lahodné a voňavé, mají minimum cukrů, obsahují vitamin C, B, E, A, antioxidanty, třísloviny, pektiny, enzymy, sacharidy, vlákninu, minerály – vápník, fosfor, mangan, draslík a železo. Jahody obsahují kyseliny (listovou, citronovou, šťavelovou), které lze neutralizovat zakysanou smetanou, šlehačkou, kefírem nebo bílým jogurtem.

Červené plody jahodníku zahradního výborně chutnají a mají také vynikající vliv na zdraví, posilují imunitu, detoxikují organismus, antioxidanty zpomalují stárnutí mozkových buněk

Konzumace jahod neutralizuje překyselení žaludku, pomáhá při chudokrevnosti (příznivý obsah železa). Je také účinnou prevencí proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům, pomáhá při odvodnění. Pro nízký obsah přírodních cukrů jsou vhodné při cukrovce, a pro svou nízkou kalorickou hodnotu jsou vhodné při dietách na hubnutí (mají nízký glykemický index), jejich konzumace potlačuje chuť na sladkosti. Vláknina příznivě ovlivňuje trávení, zpomaluje vstřebávání tuků a sacharidů. Zdraví prospěšné látky obsažené v jahodách posilují nervy a srdce.

Vysoký antioxidační účinek jahod vynikne například v kombinaci s hroznovým vínem, pomerančem a ananasem. Obecně ale platí, že větší množství ovoce je vhodné si dopřávat pouze v dopoledních hodinách. Jahody nejen podporují dobrou náladu, vyživují mozek a nervy, čistí krev a snižují tlak, pomáhají předcházet migrénám a bolestem hlavy. Příznivě působí na pleť v podobě jahodové pleťové masky.

Jahody a jejich široké uplatnění v kuchyni: ovocné poháry a saláty, zmrzliny a sorbety, sladké knedlíky a koláče, koktejly, jahodové rosoly, mošty a likéry, kompoty a džemy.

Lahodný jahodový likér

Ingredience: 1,5 kg čerstvých jahod, 0,5 kg cukru, 1 l kvalitního alkoholu, hvězdička badyánu, 3 hřebíčky, kousek skořice, hrst čerstvých okvětních plátků červené zahradní růže.

Postup: dobře očištěné jahody pokrájíme, dáme do větší skleněné nádoby s uzávěrem, proložíme kořením a plátky růží, zasypeme cukrem a zalijeme alkoholem. Skleněnou nebo keramickou nádobu uzavřeme a odložíme na temné a chladné místo zhruba na čtyři až pět týdnů. Po uplynutí této doby jahodový likér dobře přecedíme a přelijeme do ozdobných lahví s uzávěrem.

Jahodová pleťová maska

Čerstvé, dobře vyzrálé, sytě červené jahody rozmačkáme vidličkou, přidáme vaječný bílek a dobře rozšleháme. Naneseme na pleť a necháme působit zhruba 20 minut.

Jahodový ocet

Nevšední chuť a barva jahod v podobě octa ozvláštní a zvýrazní chuť zálivek do lehkých letních zeleninových salátů.

Ingredience: 1 litr vinného nebo jablečného octa, 1 kg dobře zralých zahradních jahod, snítka bazalky.

Postup: Omyté jahody rozmixujeme na kaši a přendáme do větší skleněné nebo porcelánové nádoby. Vinný nebo jablečný ocet přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vlažným převařeným octem zalijeme jahodový protlak, přidáme snítku čerstvé bazalky. Nádobu přikryjeme plátnem nebo utěrkou a postavíme na teplé místo, nejlépe na stolek k oknu, kam svítí slunce. Necháme stát za občasného promíchání zhruba dva týdny. Potom ocet přecedíme přes plátno. Přelijeme do čistých lahví a dobře zavíčkujeme.

Eshop – INSPIRACE PRO ŽIVOT

Sirup z lesních jahod

Také lesní jahody mají nezapomenutelnou chuť a pohádkovou vůni přírody. Jediným problémem může v dnešní době být, najít místečko v přírodě, kam se na lesní jahůdky vypravit. Víte-li o takovém místě, nenechte tam lesní jahody jen tak ladem, připravte si lahodný nevařený ovocný sirup.

Ingredience: 2,5 kg zralých lesních (případně zahradních) jahod, 50 gramů kyseliny citronové, cukr, jeden sáček Petolu (konzervační přípravek).

Postup: Jahody trochu rozmačkáme a zalijeme 1,5 litrem převařené vychlazené vody. Přidáme kyselinu citronovou a promícháme. Uložíme do chladu a necháme 24 hodin stát. Druhý den propasírujeme přes síto anebo dobře rozmixujeme na hladkou kaši. Jahodovou hmotu odměříme a na 1 litr přidáme jeden kg cukru. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidáme Petol a dobře rozmícháme. Sirup plníme do čistých lahviček se šroubovacím uzávěrem, uchováváme v chladu. Popíjíme ředěný vodou nebo sodovkou, ozdobíme lístkem čerstvé máty.

Související: Borůvky – hvězdné plody indiánů, Borůvkový likér se skořicí, Domácí malinovka – retro recept

          Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?