Jitrocelový sirup na kašel
Příroda se konečně zazelenala, tak můžeme využít její léčivé síly, stačí si jen najít chvilku času a vydat se na místo do lékárny ven na bylinky. Tento ryze přírodní sirup je vhodný zejména pro děti. Ani při delším užívání nemá vedlejší účinky.
Užívání: děti – jednu lžíci sirupu tři krát denně, dospělí – dvě lžíce sirupu tři krát denně. (Kašel, zahlenění dýchacích cest, špatné trávení)
Jitrocelový sirup
Budeme potřebovat: čerstvé listy jitrocele, cukr, velkou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem.
Postup: vezmeme čerstvé listy jitrocele a skládáme je do sklenice zhruba v dvou centimetrových vrstvách. Každou vrstvu prosypeme cukrem, a postup opakujeme, dokud nebude sklenice plná. Sklenici naplníme až po hrdlo.
Listy jitrocele sbíráme v čistém prostředí, před zpracováním není vhodné je omývat vodou. Pokud je přesto budete chtít omýt, nechte je poté dobře oschnout. Naplněnou sklenici dobře zavíčkujeme.
Nyní vezmeme sklenici s jitrocelem a ,,zakopeme“ ji na zahrádce zhruba půl metru hluboko do půdy. Místo si dobře označíme. Zde necháme sirup macerovat jeden až dva měsíce. Po této době obsah sklenice vymačkáme, a šťávu dobře přecedíme.
Výsledný sirup má tmavě hnědou barvu a výraznou bylinkovou chuť.
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?