Mango plné vitamínů

Mango je dužnaté ovoce s vynikající exotickou chutí, pochází z jihovýchodní Asie. Mangovníky dosahují výšky až 20 metrů. Patří do čeledi ledvinovitých, plody jsou příbuzné oříškům kešu a pistáciím. V Indii je mango posvátné, je symbolem lásky a plodnosti. Ovoce s oranžovou dužinou obsahuje vitaminy A, K, B6, C, draslík, karoteny – včetně beta-karotenu, rozpustnou vlákninu, a pektin. Méně zralá manga mají více vitaminu C, čím je mango zralejší, tím více obsahuje beta-karotenu. Mango je také cenným zdrojem antioxidantů, chrání tělo před volnými radikály.

Mango, díky vláknině a enzymům, napomáhá dobrému trávení

Pravidelné zařazení manga do jídelníčku má příznivý vliv na imunitu, snižování krevního tlaku, snižuje výskyt srdečních chorob.  Ve východních krajích věří, že je toto ovoce výborným afrodiziakem.

Mango kupujeme červeně a žlutě vybarvené, nemělo by být našedlé a skvrnité. Při stisku je slupka mírně pružná. Slupka manga je nepoživatelná, vždy jej před přípravou pečlivě oloupeme. Mango konzumujeme čerstvé, mražené i sušené. V ledničce vydrží až pět dní. Pokud koupíme mango méně zralé, dojde při pokojové teplotě.

Využití manga v kuchyni

Z manga se vyrábí vynikající džemy, marmelády a ovocné želé. Kousky manga osvěží a ozvláštní jakýkoliv ovocný salát nebo tvarohový dezert, případně ovocný sorbet doplněný limetkovou šťávou. Plátky manga můžeme také grilovat, přidává se do marinád na ryby a maso, nebo do zeleninových salátů s kuřecím masem. V Indii plátky manga suší, a krájené na nudličky se přidávají do kari pokrmů, nebo se z něj vyrábí mangové čatní, ostré nebo sladkokyselé chuti. Kousky manga polité karamelem výborně doplní zmrzlinové poháry. Vynikající jsou také svačinové tousty se sýrem, tenkými plátky manga a zelenými bylinkami.

Mango je vhodným doplňkem racionální výživy, a vhodně doplní „hubnoucí“ redukční kůry. Ovocné koktejly s mangem můžeme doplnit mletou skořicí.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?