Granátové jablko – elixír mládí
Marhaník granátový plodí granátové jablko, jehož šťáva je elixírem mládí
Granátová jablka obsahují velké množství vitamínu C, řadu tělu prospěšných minerálů a antioxidantů. Obsah těch nejdůležitějších antioxidačních látek je větší než v červeném víně a zeleném čaji. Šťáva z granátových jablek posiluje imunitní systém, pomáhá léčit onemocnění dutiny ústní a žaludku (snižuje kyselost v žaludku a zlepšuje trávení). Příznivě působí na cévy, snižuje krevní tlak a je prevencí kardiovaskulárních problémů. Granátová šťáva pomáhá při zánětech a infekcích. Podporuje činnost ledvin, příznivě ovlivňuje kosti, zuby, nervovou soustavu, zlepšuje tvorbu červených krvinek, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru. Granátová šťáva upravuje hormonální rovnováhu. Zejména muži ocení granátovou šťávu, pomáhá udržovat sexuální zdraví (erektivní funkci). Podporuje také sexuální zdraví ženy, pomáhá při bolestivé menstruaci a během menopauzy. Už v dávných dobách býval plod granátovníku nazýván plodem lásky. Granátovou šťávu ocení vegetariáni pro obsah aminokyselin (důležitých pro tvorbu buněk), které jinak získáváme především konzumací masa a vajec. Vitamín A a antokyan (flavonoidy) zlepšuje zrak.
(Upozornění: v případě ledvinových potíží, nebo během užívání diuretik je důležité konzultovat pravidelné užívání granátové šťávy s ošetřujícím lékařem.)
Granátové jablko – elixír mládí
Velice chutná šťáva granátového jablka, která zpomaluje proces stárnutí buněk, obsahuje: vitamin C, E, A, B1, B2, B3, B9. Sodík, draslík, vápník, železo, magnézium, zinek, křemík, mangan.
Dále obsahuje taniny, aminokyseliny, kyselinu listovou, flavonoidy, kyselinu citronovou a jablečnou, dužina a semínka jsou zdrojem vlákniny.
Granátové jablko kupujeme pevné (nepomačkané), s lesklou slupkou, červeně vybarvené.
Skladujeme v chladu a temnu (dobře zralé vydrží i několik týdnů), v teple vysychá.
Pokud chceme získat pouze šťávu, odloupneme vrcholek jablka a otvorem vymačkáme šťávu, přecedíme ji a můžeme si ji čerstvou ihned vychutnat.
Granátovou šťávu pijeme samotnou, je vynikající lahodné chuti, anebo ji přidáváme do čerstvých ovocných nápojů. (Šťáva obsahuje barvivo, skvrny jdou obtížně vyprat.)
Studená omáčka z granátových jablek a brusinek k pečenému kuřeti
Budeme potřebovat: 2 šálky čerstvé šťávy z granátových jablek, 1 šálek tekutého medu, strouhanou kůru z jednoho citronu, 3 šálky kompotových brusinek, zhruba půl šálku granátových semínek.
Postup: Brusinky za stálého míchání podusíme na mírném plameni, zhruba pět minut. Přidáme med a granátovou šťávu, lehce prohřejeme, jen aby se ingredience dobře spojily. Nakonec přidáme jemně strouhanou citronovou kůru, nejlépe mletou, zahustíme granátovými semínky. Omáčku dobře promícháme a dáme vychladit.
(Kůru citronu strouháme bez vnitřní bílé slupky, jinak by pokrm získal hořkou příchuť.)
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Diskuze
PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?