Pažitka – zdroj vitaminů, jedlé květy

PAŽITKA setá (šnytlík, šnitlik, luček, ošlejch menší, luk drobný), pocházející ze středomoří, je víceletá cibulovina a je skvělou zelenou bylinkou do kuchyně. Většinou se při přípravě pokrmů používá pouze nať, ale i jedlé květy pažitky spolu s natí můžeme použít k ochucení salátů, tvarohových pomazánek, palačinek, polévek, omáček, těstovin, rýže, vaječných jídel, bylinkových olejů…

Nektar z medonosných květů pažitky je pochoutkou pro včely

Pažitka obsahuje vitamin C, A, karoten, vitamín B2, silice obsahující síru, sodík, vápník, draslík, riboflavin, fosfor, železo, vlákninu.

Pažitková nať

Pažitková nať má aroma podobné cibuli a česneku, používáme výhradně tepelně neupravenou, podporuje trávení a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje chuť k jídlu, účinně snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí mírně projímavě. Pažitka má také antioxidační, dezinfekční a protizánětlivý účinek, čistí střeva a působí proti střevním parazitům, imunostimulační účinek podporuje oslabenou imunitu.

Použití pažitky v kuchyni

Tvarohové a sýrové pomazánky, zeleninové a těstovinové saláty, vaječné palačinky, tousty, vaječné pokrmy, polévky, bylinkové máslo, zdobení studených pokrmů, sýrových rolád a chlebíčků.

Vajíčka s máslem a pažitkou

Vařená vejce na měkko oloupeme a dáme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem, dle chuti osolíme a vydatně posypeme pokrájenou pažitkou. Podáváme s pečivem – vynikající pochoutka a rychlá večeře.

Bylinkové máslo s pažitkou

Kostku másla necháme změknout a promícháme s na drobno pokrájenou natí pažitky, mírně osolíme. Dle chuti je možné přidat pár kapek citronové šťávy. Poté ochucené máslo necháme trochu ztuhnout a pomocí fólie vytvarujeme váleček. Nespotřebované bylinkové máslo je možné zamrazit a podle potřeby ukrajovat. Hodí se na (zapečené) bagety, tousty, do pomazánek, k ochucení polévek.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?