Zdraví s ananasem, ovocné čatní

Dužnaté plodenství ananasu zraje na rostlině z rodu bromeliovitých, a jako jediné z této čeledi rostlin je jedlé. Než ananas dozraje, uběhne dlouhých osmnáct měsíců. Sklízejí se zcela zralé plody. Ananas se pěstuje v Kostarice, Brazílii, Hondurasu, Mexiku, Thajsku, Nikaragui a dalších zemích tropických a subtropických oblastí. Ananas se množí zakořeněním odříznutých listnatých vršků plodů, nebo z odnoží, které vyrůstají mezi spodními listy rostliny. Nejsladší ze všech odrůd na trhu je ananas Golden Supreme se zlatavě žlutou exoticky vonící dužinou.

Výživová hodnota zralého plodu ananasu

Žlutomasý plod ananasu má vysoký obsah cukrů, minerálních látek a stopových prvků, je cenným zdrojem vitaminu C, B6, manganu a mědi. Obsahuje také bílkoviny. Vyhledávaný je pro obsah trávicích enzymů, které pomáhají ke štěpení bílkovin. Léčivé látky v ananasu mají protizánětlivé účinky. Enzym bromelin, nacházející se v plodu ananasu, má vliv na posílení imunity, působí protizánětlivě, má příznivý vliv také na krevní destičky, léčí pohmožděniny a hematomy, podporuje hojení ran, napomáhá obnově tkání, zmírňuje pooperační otoky. Navíc pomáhá zmírňovat záněty dutin. Kůra ananasu, díky působení bromelinu, enzymu štěpícím bílkoviny, napomáhá po přiložení odstraňovat kuří oka, změkčí a naruší zrohovatělou kůži. Ananas je vhodným doplňkem redukčních diet, podporuje trávení, redukuje podkožní tuk. Je také močopudný, pomáhá léčit ledvinové problémy, a potíže močových cest. V exotických krajích je považován za účinné afrodisiakum. Toto tropické ovoce obsahuje také biotin, pokud pravidelně zařadíme čerstvý ananas nebo šťávu z něj  do jídelníčku, zlepšíme stav pleti, vlasů a nehtů. Při žaludečních potížích není vhodné konzumovat kyselé, nedozrálé plody. Konzervovaný ananas ztrácí až 50% výživové hodnoty.

Jak vybrat ten správný plod ananasu při nákupu?

Kupujeme plody tmavší barvy, bez nápadných skvrn a otlačenin. Na straně stonku by měl ananas příjemně vonět, nekupujeme plod, u kterého je cítit i jen nepatrný náznak kvašení. V pokojové teplotě vydrží ananas tak dva dny, v ledničce, zabalený do mikrotenového sáčku vydrží až pět dní. Nakrájený ananas vložíme do misky s víčkem, pokud pustí trochu vlastní šťávy, tak to není na škodu, naopak, šťáva udrží ananas čerstvý. Nezralý plod není vhodný pro konzumaci, pro zvýšený obsah kyselin dráždí ústní dutinu, a je agresivní pro zubní sklovinu.

Jak správně naporcovat plod ananasu?

Nejdříve mírně skrojíme spodek a korunu ananasu. Pak jej podélně rozkrojíme na čtvrtiny. U každého dílku podélně odkrojíme tvrdý nepoživatelný střed. Potom po celé délce uděláme několik zářezů odshora směrem ke kůře. Jednotlivé kousky pak snadno od kůry oddělíme.

Jak využít plod ananasu v kuchyni?

Ananasová šťáva se používá jako základ k pikantním marinádám. Také je účinným změkčovačem masa, vzhledem k tomu, že bromelin má schopnost štěpit proteiny. Velmi osvěžující je čerstvá šťáva s perlivou vodou. Ananas je vhodný zejména do nejrůznějších ovocných salátů, pohárů a moučníků, nejlépe v kombinaci s jiným tropickým ovocem. Výborně se chuťově doplňuje s mangem. Kousky ananasu jsou výborným doplňkem ke grilovanému masu, přidává se také ke kuřecím minutkám. Plátky ananasu můžeme také grilovat, sušit nebo kandovat.

Vynikající ananasové čatní

Budeme potřebovat: hrst červené a hrst zelené papriky nakrájené na tenké proužky, svazek jarní cibulky nakrájené na kolečka (bez zelené části),  dvě nasekané šalotky, polovinu menšího ananasu nakrájeného na kostičky, malý kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru (asi půl lžičky), jeden stroužek na velmi jemno nasekaného česneku, lžičku koriandru, půl lžičky mletého chilli, špetku římského kmínu, lžíci limetkové šťávy.

Všechny ingredience dobře promícháme. Před podáváním dáme na chvilku vychladit do ledničky. Servírujeme ke grilovanému masu, nebo k masovým minutkám. Na talířek dáme několik čerstvých listů ledového salátu a přidáme porci ananasového čatní.

Kousky ananasu v brandy

Budete potřebovat: 300 g dužiny z čerstvého ananasu, 150 g pískového cukru, 1-2 citrony, několik lístků meduňky a máty, 1/2 l brandy.

Postup: Dužinu ananasu nakrájíme na kostičky, vložíme do skleněné, uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a zakapeme citronovou šťávou. Opatrně promícháme, a necháme do druhého dne odležet v chladu. Druhý den připravený ananas promícháme s brandy, přidáme lístky máty a meduňky. A odložíme do chladu a temna vyzrát, zhruba na dva až tři týdny.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?